MACEBELL-TRÄNING

Olika syften och olika sätt att träna

Det går att blanda in macebell i sin vanliga träning i olika stor grad, eller fokusera på vissa delar med enbart macebell.

För de allra flesta passar nog macebell-träning som ett komplement till “traditionell träning”, eller som ett avbrott för lite variation. En del vill ha det som ett smidigt och minimalistiskt redskap för att kunna träna hemma med och en del kanske anammar redskapet fullt och baserar sin träning helt kring det. För några kan det vara en möjlighet att uttrycka sig i rörelse, likt modern dans, och så finns det dem som vill leva sig in i en fantasivärld av vikingar, korståg, drakar och demoner, och vill känna att de förbereder sig för att besegra orcher med Gimli, eller strida sida vid sida med vikingar och spartaner. Alla är välkomna!

Det finns också en internationell organisation IMF International Macelifting Federation, som organiserar tävlingar.

Som med den mesta träning kan man utföra den på olika sätt och med olika mål. För att ge en idé om vad man kan få ut av träning med macebell eller hur man kan välja inriktning för sin träning långsiktigt eller i perioder skulle vi kunna beskriva träningen på lite olika sätt. Det är dock stort överlapp mellan dem, då redskapets utformning alltid har sin speciella utmaning och effekt.

 

Funktionell träning

Begreppet “funktionell träning” sägs ursprungligen troligen komma från fysioterapi och rehabiliteringsträning, där man vill återskapa eller efterlikna vardagliga rörelser i träningsform. Exempel skulle kunna vara att ställa upp något på en hylla, resa sig upp från en stol, eller träning för att återhämta sig från en skada eller operation.

Vissa övningar med macebell kan absolut falla in i den kategorin, men vanligtvis syftar vi mer på den ojämna viktfördelningen och de sammansatta rörelserna, vilket sätter lite mer fokus på ökad stabilitet och bålstyrka med rotation och anti-rotation, kroppskontroll och kroppsuppfattning. Ofta innefattar övningarna i sig dessutom rotation istället för att endast vara i en riktning.

 

Traditionell träning

Detta är det som är mest likt det ursprungliga indiska sättet att träna med Gada.

Vi tränar på att rotera macebell hela varv, eller med vändningar – så kallade “10-2” eller “300”. Fokus är både på att svinga allt tyngre macebell, och också att göra många repetitioner. Träning kan inriktas på att nå ett visst antal repetitioner per set (ex 100, 200, 500 eller mer) utan att sätta ner sin macebell, eller att hålla på en viss tid (kanske 5, 10, 15 minuter eller mer).

Övningarna kan ofta utföras antingen med två händer eller en hand, enkelsidigt eller alternerande. 

 

Kroppsmekanik

Här förekommer både övningar som är nästan unika tack vare konstruktionen på macebell, och också många som är väldigt lika “traditionella” gymövningar, men som inte blir lika isolerade och också får en annan effekt pga den ojämna viktfördelningen.

Mycket fokus är på korrekt utförande/teknik och rätt muskelaktiveringar för att få en helhet och timing i rörelsen genom hela kroppen.  

 

Styrka och kondition

Genom att välja ut några enskilda övningar eller några kedjor av två eller fler ihopkedjade övningar kan vi bygga upp ett träningspass som täcker hela kroppen eller områden vi vill fokusera på. De individuella övningarna tränas och sätts ihop till cirkelträning eller intervallträning.

Olika övningar möjliggör eller kräver olika vikter för genomförande och även om det finns vissa övningar där tyngre vikter är att föredra så kan de flesta övningar utföras med relativ låg vikt och högre antal repetitioner. Detta ger mer av en uthållighetsstyrka eller konditionsträning, och i vissa fall en högre styrka i ett större rörelseomfång, än ren maxstyrka.   

 

Tävling

Inom IMF, International Macelifting Federation, organiseras tävlingar och event inom sportdelen av macebell-träning, som kallas macelifting.

Sporten har inspirerats av traditionell träning med Gada och är likt kettlebell-sport en repetitiv styrkelsport som utförs med standardiserade redskap som skiljer sig lite från “vanliga” macebell, på samma sätt som det finns enklare kettlebell och kettlebell för tävling.

Det finns 8 grenar att tävla i med macebell och 5 grenar med Bulava, som enklast kan beskrivas som en halv macebell is storlek.

I vanlig ordning finns det viktklasser och klasser för män och kvinnor och deltagare har också en viktkategori på macebell och bulava, som man tävlar i. Genom att delta i tävlingar och event kan man kvalificera sig att tävla i tyngre kategorier, för att hålla en säker nivå och jämnare grupper.

 

Mindfulness och flow

Ju mer man kommer in i träningen, ju mer kan man fokusera och vara medveten om hela sin kropp och få ett flöde i att kedja samman flera övningar i följd.

Med hjälp av rörelse, fokus och kedjade helkroppsrörelser genom många repetitioner kan man hitta en mindfulnessträning utöver den fysiska träningen. 

En del använder lätta macebell och rör sig likt någon modern dans för att hitta flow och ett personligt uttryck.

 

sv_SESvenska