JOLT DX Unconventional Fitness

Välkommen till JOLT DX

Jörgen Lindqvist erbjuder tjänster inom IT och funktionell träning, huvudsakligen med steel mace / macebell, och försöker göra sitt bästa i den här allt mer digitaliserade världen.

Vad är en steel mace?

En macebell, steel mace eller stålgada är ett träningsredskap som består av ett långt handtag med ett klot i ena änden där merparten av vikten finns.

Den västerländska versionen är så ny som från 2006 och är ofta tillverkad helt i stål, men ursprunget är den betydligt äldre indiska gada, med en sten eller ett klot av cement och ett handtag av bambu eller annat trä, som använts i många århundraden som en del av indisk träningskultur och som ett vanligt förekommande redskap i brottningsgym. Trots att det finns en viss liknelse med medeltida och äldre vapen som “spikklubbor”, “stridsslaga” och “hjälmkrossare” är det alltså inte utifrån dem man skapat detta träningsredskap.

Några effekter som den väldigt ojämna viktfördelningen i en macebell medför är rotation och antirotation, bålstyrka, stabilitet, greppstyrka, kroppskontroll och proprioception (“kroppsuppfattning”). Man tränar sällan, om någonsin, isolationsövningar utan mer funktionellt och sammansatt med hela eller stor del av kroppen tillsammans. I början brukar rörelserna kännas stela och klumpiga eftersom många inte är vana att röra sig på det sättet längre, men med träning känns det som att få kroppen att fungerar mer naturligt igen.

Viktmässigt används relativt låga vikter jämfört med annan träningsutrustning eftersom obalansen, rotationen och momentet som blir i rörelserna gör sitt till. Lämplig vikt att börja träna med är 4 eller 6 kg. Med erfarenhet och beroende på övning och träningsfokus kan dock högre vikter också behövas längre fram i träningen. Hos JOLT DX finns macebell från 4 kg upp till 25 kg.

Steel Maces 4kg, 6kg, 8kg

Olika sätt att träna

Det går att blanda in macebell i sin vanliga träning i olika stor grad, eller fokusera på vissa delar med enbart macebell.

För att ge en idé om hur man kan välja inriktning för sin träning långsiktigt eller i perioder skulle vi kunna dela upp träningen i fyra grupperingar. Det är dock stort överlapp mellan dem, då redskapets utformning alltid har sin speciella utmaning och effekt.

 

Kroppsmekanik

Här förekommer både övningar som är nästan unika tack vare konstruktionen på macebell, och många som är väldigt lika “traditionella” gymövningar, men som inte blir lika isolerade och också får en annan effekt pga den ojämna viktfördelningen.

Mycket fokus är på korrekt utförande/teknik och en helhet och integration i rörelsen

Styrka och kondition

Detta är det som är mest likt det ursprungliga indiska sättet att träna med Gada.

Vi tränar på att med en eller två händer svinga/rotera macebell hela varv, 360, eller med vändningar, så kallade 10-2 eller 300. Fokus är både på att svinga allt tyngre macebell, och också att göra många repetitioner och under lång tid.

Tävling

Det finns en sport-del av macebell-träning, där man inom givna regler och med standardiserad utrustning tävlar i olika grenar av tävlingslyft. En organisation som håller detta är International Macelifting Federation med säte i Spanien.

Genom deltagande och resultat anvancerar utvövaren i viktkategorier till nästa tävling

Mindfulness

Ju mer man kommer in i träningen, ju mer kan man fokusera och vara medveten om hela sin kropp och få ett flöde i att kedja samman flera övningar i följd.

Med hjälp av rörelse, fokus och kedjade helkroppsrörelser genom många repetitioner kan man hitta en mindfulnessträning utöver den fysiska träningen.

Jörgen in a "Battle lunge"

Jörgens bakgrund

Det här med IT och träning kanske är en udda kombination, men jag är i grunden en datanörd som växte upp och trivdes bäst med min Commodore 64 och andra datorer, och har på ett eller annat sätt sedan alltid arbetat i den branschen. Sport var egentligen inte min grej, men jag råkade fastna för Budo och karate någon gång i min forna ungdom, och tränade karate aktivt från 1993 till 2011. Under många av de åren fungerade jag också som instruktör på olika nivåer, vilket var väldigt givande.

Efter det har jag hållt mig aktiv med olika former av styrketräning, som bl.a. traditionellt styrkelyft, bodybuildinginspirerad träning och rent funktionell träning och har nu hittat hem i träning med macebell, och jag är certifierad som

  • COMS Fitness Steel Mace Instructor
  • TacFit Viking Ninja Steel Mace Instructor level 1

Kombinationen IT och träning binds ihop av det faktum att vi verkar röra oss allt mindre i vårt dagliga liv i denna allt mer digitaliserade och automatiserade världen. Jag själv vill inte sitta still en hel dag framför en dator och våra kroppar behöver rörelse för att må bra och hålla oss friska. Jag hoppas kunna dra mitt strå till stacken för att vi ska kunna må och fungera bättre och längre. 

 

Certifieringar

COMS Fitness
VKJNA certified

Återförsäljare för

Winners Win Losers Lose

Senaste från JOLT DX på Instagram 

en_USEnglish